Wat blogposts schrijven, een willekeurige TikTok-video maken en hopen dat je nieuwe klanten krijgt. Helaas, zo werkt het niet. Wil je op een doeltreffende manier meer leads én meer klanten krijgen? Dan is contentmarketing onmisbaar voor je onderneming. Door je ideale doelgroep te kennen, te weten welke taal ze spreken én weten wat voor content zij gebruiken, heb jij al een voorsprong op je concurrent. Laat niets aan het toeval over en ontdek wat contentmarketing is en hoe jezelf een contentstrategie bepaalt voor jouw bedrijf.
Inhoudsopgave
Wat is contentmarketing?
Contentmarketing is veel meer een buzzword dat voornamelijk in B2B-marketing wordt gebruikt. Contentmarketing is een langetermijnstrategie waarbij je door middel van content een sterke relatie opbouwt met je ideale doelgroep. Deze content moet niet alleen van hoge kwaliteit zijn, maar moet ook vooral relevant zijn voor je doelgroep. Je geeft niet alleen relevante en waardevolle informatie, maar het is een weloverwogen aanpak welke soort content je voor welk kanaal wilt gebruiken.
Elk stukje content heeft dus een bepaald doel. Is het een eerste kennismaking met je ideale doelgroep en wil je alleen maar informeren? Of is je ideale klant al klaar om over te gaan tot aankoop van je product of dienst? De keuze van het kanaal bepaalt dan ook weer de tone of voice. Hoe? Dat bespreken we later in dit artikel.
Basis van contentmarketing
Niet geheel verrassend is ‘content’ de absolute basis van contentmarketing. Maar ‘content’ is ook een vrij vaag en breed begrip. Alles wat je maakt en produceert, gaande van video’s tot blogartikelen tot nieuwsbrieven, is allemaal ‘content’. Wanneer we spreken van contentmarketing, kunnen we dit opdelen in 3 verschillende onderdelen:
- CONTENT
Content betreft alle soorten content die we verder bespreken in onderstaande alinea.
- ZOEKMACHINE
Onderdeel van je contentmarketing strategie is om je online zichtbaarheid te vergroten via zoekmachine optimalisatie. Dit kan zowel dankzij onpage SEO als off page SEO. Onderdeel van deze optimalisatie is onder andere:
-
- Zoekwoordenonderzoek
- SEO-teksten schrijven
- Kennis van domein autoriteit en pagina autoriteit
- Linkbuilding
- SEA
- MEDIA
Je content heeft natuurlijk een plaats nodig om te bestaan. Dit is je medium, je kanaal. De meest gekende vorm is natuurlijk een website en tal van sociale media. Maar we kunnen in deze overkoepelende term ook nog onderscheid maken tussen 3 soorten:
-
- Owned media: bij het verspreiden van content gebruiken bedrijven doorgaans hun eigen kanalen. Hun website, email of sociale media. Hier stoppen veel bedrijven, ondanks dat er nog veel meer mogelijkheden zijn.
Voorbeelden: blogs op je eigen website, je e-maillijsten, infographics, podcasts …
- Owned media: bij het verspreiden van content gebruiken bedrijven doorgaans hun eigen kanalen. Hun website, email of sociale media. Hier stoppen veel bedrijven, ondanks dat er nog veel meer mogelijkheden zijn.
-
- Earned media: earned media is publiciteit die jij ‘verdient’ van anderen. Dit kan zowel online of offline. Bijvoorbeeld: het kan zijn dat je product/dienst getoond of besproken wordt in een magazine of op een conferentie. Earned media wordt ook wel user-generated content genoemd en is makkelijker te krijgen dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat het krijgen van een online review niet alleen bijdraagt tot je online zichtbaarheid, je vertrouwen en je rankings, maar dat dit ook een vorm van earned media is?
Voorbeelden: reviews, likes, shares, reacties, …
- Earned media: earned media is publiciteit die jij ‘verdient’ van anderen. Dit kan zowel online of offline. Bijvoorbeeld: het kan zijn dat je product/dienst getoond of besproken wordt in een magazine of op een conferentie. Earned media wordt ook wel user-generated content genoemd en is makkelijker te krijgen dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat het krijgen van een online review niet alleen bijdraagt tot je online zichtbaarheid, je vertrouwen en je rankings, maar dat dit ook een vorm van earned media is?
-
- Paid media: wil je het echt groots aanpakken en kun je wel extra online zichtbaarheid gebruiken? Dan kun je kiezen voor paid media. Dit zijn alle manieren waarbij je betaalt om meer aandacht te krijgen.Voorbeelden: Instagram advertenties, Facebook advertenties, Linkedin advertenties, radio reclame, reclame in magazines, …
De combinatie van zowel owned media, earned media en paid media wordt ook wel ‘converged media’ genoemd. Convergeren betekent alles naar één punt brengen. Met andere woorden: de drie individuele componenten zorgen voor één dynamische contentstrategie. Maar één vuistregel blijft altijd gelden: Content is King!
Soorten content in contentmarketing
Contentmarketing is een veelgebruikt woord. Waarom? Omdat het moeilijk af te bakenen is. Alles wat je produceert voor je website en sociale media kan allemaal gezien worden als content. Denk hierbij aan:
- Blogs
- Podcasts
- E-mails
- Video’s
- Afbeeldingen
- Infographics
- Presentaties
- E-books
- Webinars
- …
Je kunt het zo gek niet bedenken! Maar ‘zomaar’ content maken is niet efficiënt. Hier komt vooral de marketing bij kijken. Door een duidelijk marketingplan en -strategie, bepaal je welke boodschap je wilt uitdragen, via welke kanalen en op welke manier. Met de komst van nieuwe sociale media zoals TikTok, zien we ook een nieuwe vorm van marketing. Deze is verschillend van bijvoorbeeld e-mailmarketing.
Wat is het doel van contentmarketing?
Contentmarketing en marketing in het algemeen is ook psychologie. Dankzij het gebruik van goede en doeltreffende content kun je niet alleen je ideale klant bereiken, maar je kunt ze ook sturen in hun aankoopproces. En na aankoop? Dan kun je ze zelfs warm houden voor andere producten of diensten, of ervoor zorgen dat ze een ambassadeur worden voor je merk.
De manier waarop je dit doet, is allesbepalend voor je hele marketingstrategie. Niet voor niets zeggen ze ‘content is king’. Belangrijk is dat contentmarketing niet gericht is op koude sales, maar dat je ideale klant zich gehoord en gezien voelt. De vraag is niet waarom contentmarketing belangrijk is, de vraag is eerder waarom contentmarketing onmisbaar is:
- Vergroot je merkbekendheid
- Vergroot je online zichtbaarheid
- Bereik je ideale doelgroep
- Vergroot je omzet
- Verbeter je merkimago
- …
Contentmarketing vs inbound marketing
Het begrip contentmarketing wordt wel eens verward met inbound marketing. Beide een doeltreffende marketingstrategie, maar toch met een andere visie. Contentmarketing focust zich dus op het bereiken en binden van je ideale doelgroep aan je bedrijf of onderneming, door waardevolle en relevante content aan te bieden. Dus kan dan weer op verschillende manieren, via verschillende kanalen.
Inbound marketing daarentegen focust zich eerder op het begeleiden van je doelgroepen doorheen de customer journey, Bij inbound marketing draait het vooral over het online gevonden worden via onder andere de zoekmachines en sociale media, maar ook bijvoorbeeld door online fora. Inbound marketing is dus slechts een onderdeel van content marketing. Bij content marketing kunnen ook offline media gebruikt worden, offline events en netwerkbijeenkomsten.
Bepaal het type content
Je wilt een nieuwe campagne starten, maar hoe bepaal je nu welk type content je het beste kan gebruiken? De mogelijkheden zijn tenslotte eindeloos. Daarom is het noodzakelijk om je ideale doelgroep te kennen. Waar bevinden ze zich, op welke manier communiceren ze en welke waarden vinden ze belangrijk? Later in dit artikel kijken we naar hoe jij je ideale doelgroep kan vinden.
- Op welke soort content ga jij je focussen?
Alle soorten content gaan maken voor alle soorten kanalen en dan maar hopen dat iets werkt? Zonde van je tijd en je moeite. Ga kijken naar welke boodschap je wilt overbrengen en bepaal welke soort content hier het meest geschikt voor is. Wil je leren hoe je een online video’s bewerkt? Dan is videocontent efficiënter dan bijvoorbeeld een podcast. Klinkt logisch, maar ga bij elk onderwerp na welk soort content de beste keuze is.
- Welke content gebruikt je doelgroep?
Heb je uren gespendeerd aan het opstellen van die ene perfecte e-mail, maar heeft dit vervolgens geen effect? Dan maar heel snel je contentplan eens herbekijken. Misschien bevindt je ideale doelgroep zich ergens anders. Stel jezelf altijd de vraag: welke soort content wilt je ideale klant zien? Is je ideale klant iemand die video’s wil leren editten, dan is hij/zij eerder op zoek naar video’s met een stappenplan om zelf alles te leren. En wat zijn dan de beste kanalen?
Waar bevindt je ideale klant zich? Zijn het jongeren die actief zijn op YouTube, TikTok of Instagram, of toch eerder een ouder doelpubliek die meer op zoek is naar een live webinar? Wanneer je nog geen idee hebt waar je doelgroep zich bevindt, gebruik dan Google en zoek op je populairste zoekwoorden. Wat voor soort content krijg je hier te zien? Zijn dit blogartikelen of eerder video’s?
Let op: het één sluit het ander natuurlijk niet uit. Je kunt nog steeds werken met blogberichten en SEO-teksten om via andere kanalen je ideale doelgroep te bereiken. Wil je ook gaan bloggen? Vergeet dan zeker geen zoekwoordenonderzoek te doen. Op deze manier weet je welke zoekwoorden je doelgroep gebruiken en hoe je ze moeiteloos kan bereiken.
- Content hergebruiken
Constant nieuwe content maken is enorm tijdrovend. Dus waarom niet content hergebruiken? Je hebt tenslotte al content gemaakt voor het ene kanaal, dus waarom niet gebruiken voor andere kanalen? Contentmarketing is dus vooral de samenwerking van al deze soorten content. Focus je niet op één kanaal en één soort content, maar combineer ze. Stel: je hebt content gemaakt in een videoformat. Deze video duurt in totaal 10 minuten op staat op je YouTube-kanaal.
In plaats van totaal andere content te maken voor andere kanalen, kun je deze video ook opdelen in 10 verschillende fragmenten van maximaal 1 minuut. Zo heb je niet alleen 10 aparte video’s, maar door het gebruik van verschillende video’s, kun je gebruikers ook warm maken om je andere video’s ook te bekijken. Deze content verspreid je vervolgens ook op TikTok en/of Instagram. En als kers op de taart maak je ook nog een schitterend blogbericht, volledig SEO-geoptimaliseerd zodat deze informatie ook organisch gevonden kan worden via de zoekmachines.
Hoe vind jij je doelgroep?
Zonder te weten waar je ideale doelgroep zich bevindt, is het onmogelijk om een goede contentstrategie te bepalen. Het is belangrijk om te weten wat voor content ze leuk vinden, via welke kanalen ze deze bekijken én op welke momenten ze deze bekijken. Alleen zo kun je je onderscheiden van je concurrent.
B2B vs. B2C
Iedere doelgroep is anders, toch kan het grootste verschil gemaakt worden tussen een B2B-aanpak en een B2C-aanpak. Dit bepaalt onder andere de aard van je content, de tone of voice en waarschijnlijk ook het kanaal.
B2B contentmarketing: business-to-business contentmarketing is gefocust op andere bedrijven. Het is belangrijk om te weten wat dit bedrijf precies doet en wat hun core values zijn en vooral: wie is hún doelgroep. Door al deze informatie te verzamelen, kun je ook beter inspelen op wat voor content ze consumeren en gebruiken. Eigenschappen van B2B contentmarketing zijn:
- Minder gefocust op emotie
- Meer focus op statistieken en cijfers
- Zakelijk
Niet alleen de aanpak is verschillend, maar vooral ook de aard van de gekozen content. Bedrijven die zich richten naar andere bedrijven willen autoriteit uitstralen, zichzelf positioneren als expert in hun vakgebied. Hierdoor kiezen ze ook eerder voor blogartikelen waarin ze hun waarde delen, gratis e-books als onderdeel van hun salesfunnel of online webinars. Deze communicatie heeft vaak ook een sterke en autoritaire tone-of-voice. Hier is minder ruimte voor humor of spot, omdat dit invloed kan hebben op hun imago.
B2C contentmarketing: business-to-consumer contentmarketing focust zich rechtstreeks op de consument, op de persoon als individu. Dit is minder gefocust op statistieken, maar eerder op emoties.
- Welk probleem lost een bedrijf op voor jou als individu?
- Hoe kan een bepaald product of dienst jouw leven makkelijker maken?
- Emotionele benadering
Voorbeeld: Bol.com
Bol.com heeft een heel duidelijk strategie en visie. Hun advertenties zijn allemaal geschreven vanuit een humoristische perspectief. Niet alleen humor is hier belangrijk, maar ook dat de potentiële klant zich herkent in de situatie. Iedereen dat wel eens jumpsuit heeft gedragen, zal deze situatie herkennen.
- Herkenning bij veel mensen
- Zal vaker gedeeld worden met vrienden die zich hier ook in herkennen
- Vergroot online zichtbaarheid
- Stimuleert bedrijfsimago
En deze aanpak gebruiken ze ook in hun persoonlijke communicatie. Medewerkers van het bedrijf zijn ook actief op sociale media waarbij ze met enige regelmatig reageren op de beste reacties. Dit doen ze ook met evenveel spot en humor, wat leidt tot grappige en unieke gesprekken. Deze unieke aanpak draagt natuurlijk ook bij tot hun bedrijfsimago en hun online zichtbaarheid
Tone of voice
We bespraken het kort hierboven met het voorbeeld van Bol.com. De tone of voice, ontzettend belangrijk om je doelgroep te bereiken. Ben je wel eens op vakantie geweest naar het buitenland waar niemand je verstond? Of heb je wel eens een grap verteld waarbij niemand je grappig vond? Precies dat gevoel.
De manier waarop je communiceert kan allesbepalend zijn voor je aanpak. Sla je de plank volledig mis, dan zal je imago beschadigd worden. Maar weet je op een subtiele manier de harten te veroveren van je doelgroep, zoals Bol.com? Dan onderscheid je jezelf van de concurrent en zullen mensen je sneller herinneren. Maar hoe bepaal je nu de tone of voice?
Met de tone of voice wil je niet alleen een vertrouwensband opbouwen met je publiek, maar je wilt ook een duidelijke merkidentiteit uitstralen. Waar sta je voor, wat zijn je waarden en wat wil je bereiken? Wanneer je dit duidelijk bepaald hebt, weet je hoe je je doelgroep kan bereiken.
De tone of voice is afhankelijk van:
- Je doelgroep
- Je kanaal
- Het doel van je content
- …
Een actueel voorbeeld onder jongeren is hun torenhoge studieschuld. Netflix gebruikt dit onderwerp in combinatie met de razendpopulaire serie Squid Game. Deze serie was met name erg populair bij de jongere doelgroep. Naast de torenhoge kijkcijfers, was het ook een veelbesproken onderwerp bij jongeren. Een echte must see. Netflix gebruikt hierbij humor om een pijnpunt van jongeren in kaart te brengen. Niet alleen blijft deze content daarom hangen bij jongeren, ook brengt Netflix het succes van Squid Game onder de aandacht. Door de herkenning bij jongeren is dit ook een post die rijkelijk wordt gedeeld en geliket door de doelgroep. Missie geslaagd!
Soorten tone of voice
De keuze voor een bepaalde tone of voice is afhankelijk van je bedrijf. Zorg er steeds voor dat je tone of voice aansluit bij de kernwaarde van je onderneming. Ben je actief in de financiële sector, dan is een humoristische en luchtige tone of voice niet de beste keuze. Er is dan ook geen keuzelijst waartussen je kan kiezen, maar er zijn oneindig veel mogelijkheden. Enkele voorbeelden zijn:
- Formeel
- Informeel
- Informatief
- Commercieel
- Jij/je vs. u/uw
- Algemeen Nederlands
- Jongerentaal
- Serieus
- Humoristisch
- Direct
- Indirect
- Technisch
- Toegankelijk
- …
Buyer persona bepalen
Vind je het lastig om je doelgroep te bepalen? Maak dan gebruik van een buyer persona. Dit is een gedetailleerde omschrijving en visualisatie van je ideale klant. Op basis van deze elementen krijg je dus meer informatie over hun wensen, behoeften en problemen. Waarom is dat belangrijk? Als marketeer of bedrijf kun je deze informatie gebruiken om een bepaalde boodschap over te brengen, waarbij je gebruikmaakt van emotie. Welke informatie behoort tot je buyer persona:
- Geslacht
- Leeftijd
- Getrouwd
- Beroep
- Kinderen
- Woonplaats
- Politieke voorkeur
- Opleiding
- Hobby’s
- …
Het is ook belangrijk om te gaan kijken naar de context van je buyer persona. Zijn er bepaalde frustraties aanwezig? Lopen ze ergens tegenaan? Maar ook: welke sociale media gebruiken zij, gebeurt dit voornamelijk ‘s avonds of toch doorheen de dag? En op welke manier communiceert je buyer persona zelf? Direct, indirect, via Whatsapp, rechtstreeks bellen?
Kortom: een buyer persona kan niet uitgebreid genoeg zijn. Hoe meer informatie jij hebt over je ideale klant, des te beter jij je contentmarketing hierop kan afstemmen. Heb je zelf geen idee? Maak via de website van HubSpot je eigen virtuele buyer persona.
Wat zijn de voor- en nadelen van contentmarketing?
Als contentmarketing zo gemakkelijk is, waarom doet dan niet iedereen het? Er zijn verschillende voor-, maar ook nadelen verbonden aan contentmarketing.
De voordelen van contentmarketing
- Duurzaam: contentmarketing is een investering op lange termijn. Door gebruik te maken van zoekmachine optimalisatie kun je tot jaren na publicatie van je artikel nog steeds organisch gevonden worden in Google. Dit zorgt niet alleen voor een verhoogde online zichtbaarheid, maar draagt ook bij tot een verhoogde autoriteit op lange termijn.
- Hergebruiken van informatie: Je hoeft niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden voor elk kanaal. Door content te gaan hergebruiken, heb je steeds een nieuwe stroom van content voor verschillende kanalen. Splits een video op in verschillende fragmenten en gebruik ze voor TikTok of Instagram. En die ene whitepaper? Die kun je opsplitsen in verschillende blogartikelen.
- Bereik: Door je online zichtbaarheid te vergroten, vergroot je ook de kans dat je ideale klant jou weet te vinden. Grote reclamecampagnes op nationale radio of televisie hebben een enorm groot bereik, maar het percentage dat daadwerkelijk geïnteresseerd is in je product of dienst is vele malen kleiner. Contentmarketing is dus een efficiënte methode om je ideale klant te bereiken, op verschillende manieren.
De nadelen van contentmarketing
- Heeft tijd nodig: Net zoals SEO heeft contentmarketing tijd nodig. Google en andere zoekmachines indexeren niet meteen je website en artikelen. Het heeft tijd nodig om te ranken om topposities te bemachtigen in Google. Het is een marathon, zeker geen sprint.
- Marktonderzoek: Content schrijven en publiceren is niet voldoende. Om een succesvolle contentstrategie te realiseren, heb je kennis nodig van de markt.
- Wat speelt er in de markt?
- Hoe kan je dienst/product het verschil maken?
- Wie zijn je concurrenten?
- Wat is de aanpak van je concurrenten?
- …
Contentstrategie marketingfunnel
Geen successen zonder een goede strategie. Om je ideale klant te bereiken en aan te spreken is een goede aanpak vereist. Elke fase kent namelijk een ander type content. In marketing kunnen we dit opdelen in 6 verschillende fases:
- REACH
De allereerste fase is om een bereik te creëren. Je wilt de wereld laten weten wie je bent, wat je brand is en waar je voor staat. Deze fase gaat voornamelijk over bewustwording, awareness rondom je brand. Dit is ook de eerste kennismaking met je nieuwe potentiële klant. Om de aandacht van je ideale doelgroep te trekken kun je gebruikmaken van verschillende kanalen, zowel sociale media, maar ook organische blogberichten. In deze fase kun je al meteen gebruikmaken van de pijnpunten en ergernissen van je ideale doelgroep. Door emotie te gebruiken kun je op efficiënte manier sneller je potentiële klant bereiken.
- ATTRACT
Nu je ideale klant weet dat jij bestaat en waar je onderneming voor staat, wil je hen eigenlijk verder in je funnel lokken. Je wilt hen nieuwsgierig maken naar meer. Ze zijn getriggerd en willen zijn eigenlijk wel benieuwd naar wat je product of dienst nu echt voor hen kan betekenen.
In deze fase is content dan ook heel erg belangrijk. Hoe meer waardevolle content je hebt, des te beter je potentiële klant zich kan informeren en zichzelf kan verbinden met je product. Dit kan zowel via zoekmachine optimalisatie, maar denk ook aan het gebruik van sociale media die hun kijkers doorsturen naar een bepaalde landingspagina.
- CONVINCE
Is het je gelukt om je ideale klant naar je website te lokken? Dan is dit een belangrijk moment in je funnel. Is je copy en je content krachtig genoeg om te overtuigen? In deze fase staat overtuiging centraal. Dit betekent nog niet meteen dat je een product wil verkopen, het kan ook zijn dat je leads wilt verzamelen door bijvoorbeeld het gebruik van een e-book, webinars of inschrijvingen van je nieuwsbrief. Deze stap is gratis en daarom ook laagdrempelig. Daarnaast lever je via een e-book of webinar meteen waarde, wat de potentiële klant nog meer overtuigt van je expertstatus. Maak hier ook gebruik van ‘earned media’, zoals testimonials. Potentiële klanten die nog aarzelen, zullen zich sneller laten leiden door ervaringen van anderen.
- SELL
Hier gebeurt het dan toch echt. Hoe zorg je ervoor dat je potentiële klant ook werkelijk overgaat tot aankoop? Dit is weer een hele andere soort content dan bijvoorbeeld in de attract-fase. In deze fase loopt het dan ook vaak mis. Waarom? Omdat ze geen plan hebben. In dit proces staat of valt alles met goede copy, met goede content. Sales copy kan al snel te dwingend zijn of ongeloofwaardig wanneer bedrijven een overdreven schrijfstijl gebruiken.
Schrijf vooral in functie van je potentiële klant: wat kan jij voor hem/haar betekenen met jouw product, hoe maak jij zijn of haar leven gemakkelijker? Het gebruik van powerwoorden kan hierbij helpen, maar gebruik ze met mate. In deze fase wordt vaker gebruikgemaakt van short copy. Kort maar krachtig, met een duidelijke boodschap.
- MAINTAIN
Je hebt een nieuwe klant, maar wat nu? In contentmarketing gaat het niet alleen maar om het behalen van een conversie, maar hoe zorg je ervoor dat je ook na deze conversie je klant warm kan houden? Het is belangrijk dat je klant je niet uit het oog verliest. Waarom?
- RECOMMEND
Iemand die al klant is en tevreden is, zal sneller overgaan tot opnieuw een aankoop. Daarnaast kan deze persoon ook een ambassadeur worden van je bedrijf. Is je klant erg tevreden? Dan zal hij deze ervaring ook delen met anderen, al dan niet via een review op je website. Een ander voorbeeld is affiliate marketing. Hierbij krijgen klanten die het product kopen via hun unieke link een commissie bij elke conversie. Win-winsituatie!
Gebruik deze verschillende fases in het maken van je eigen contentkalender. In elke fase kun je verschillende soorten content gebruiken en verschillende kanalen. Door een schematische voorstelling te gebruiken, heb je steeds een overzicht. Hou in elke fase ook rekening met je doel en met je tone of voice.
Ontdek trends in contentmarketing
Trends, ze komen en gaan, maar door extra alert te zijn maak jij misschien wel het verschil. Wat zijn de trends in contentmarketing en hoe vind je ze?
- E-mailmarketing is dood. Of toch niet?
E-mailmarketing, niet het populairste woord in marketing. De één zweert erbij, de andere beweert dat e-mailmarketing dood is. Maar de waarheid is dat e-mailmarketing nog steeds enorm doeltreffend is. Neuromarketing heeft aangetoond dat potentiële klanten overgaan tot conversie na gemiddeld 7-8 keer je brand gezien te hebben. Dit kun je heel makkelijk doen via e-mailmarketing, wanneer je natuurlijk keer op keer waarde levert. Dit proces kan je versnellen door gebruik te maken van verschillende kanalen. Combinatie van organische blogberichten, e-mails als online advertenties. Je potentiële klant zal je terugvinden via verschillende platformen.
Je kunt niet alleen nieuwsbrieven versturen, maar ook nieuwe updates over je product of dienst, of acties. Alles wat een meerwaarde kan zijn voor je huidige of potentiële klant, kun jij delen via e-mail.
- De kracht van video
Het internet puilt uit van de informatie. Tekst, tekst en nog eens tekst. We scannen hooguit de tekst en bepalen in minder dan 5 seconde of we verder willen lezen. Video daarentegen wint nog steeds enorm aan populariteit. Meer dan 70% van de consumenten geeft aan dat ze de voorkeur geven aan videocontent.
Wat kun je hiermee als onderneming? Heb je nog niet geïnvesteerd in videomateriaal? Dan is het toch de moeite waard om hiermee te experimenteren. Ga na welke content jij kan gebruiken in de vorm van een video.
- Podcast
Podcasts waren niet alleen afgelopen jaren een trend, maar blijft een krachtige medium tot op de dag van vandaag. Het is een geschikte manier om je doelgroep te bereiken op tijden wanneer ze bijvoorbeeld niet online zijn. Denk hierbij aan reistijden en wandelingen etc. De aard van de content? Die stem je natuurlijk weer af op je eigen brand en doelgroep.
- TikTok
Alleen maar dansende tieners en flauwe moppen? Nee, zeker niet. TikTok groeide in 2022 uit tot een zeer krachtig kanaal. In 2021 steeg het aantal Nederlandse gebruikers al van 0.7 miljoen naar 1.7 miljoen. En begin 2022 waren maar liefst 3 miljoen Nederlanders actief op TikTok. Sterker nog: wereldwijd kent TikTok maar liefst 750 miljoen gebruikers pér maand. Het kanaal kent zoveel succes dat zelfs Instagram reels ging boosten om de concurrentie met TikTok aan te gaan. En YouTube? Die promoot sinds kort ook Shorts, alles om niet ten onder te gaan door het succes van TikTok.
TikTok is niet alleen voor bedrijven die zijn gefocust op jongeren. Zo zijn er bijvoorbeeld advocatenkantoren en politiebureaus actief op TikTok. Elk met hun eigen soort content en elk met hun eigen tone of voice. En adverteren? Dat is op TikTok nog steeds een pak goedkoper dan op Google of Facebook.
Meest gemaakte fouten in contentmarketing
Van fouten kun je leren, maar nog handiger is om fouten te voorkomen. Er zijn verschillende redenen waarom contentmarketingstrategieën falen. We bespreken hier de voornaamste fouten:
- Niet-relevante content
De meest voorkomende fout in contentmarketing is het gebruik van niet-relevante content. Content wordt te vaak gemaakt vanuit eigen perceptie en ervaringen. Hier gaat het vaak mis. Het gaat niet over jou, maar over je klant. Hier is het hebben van een buyer persona onmisbaar. Ken je doelgroep, wat zijn de pijnpunten en ergernissen, hoe kun je het verschil maken voor hen?
- Houd rekening met je marketingfunnel
Je kent het waarschijnlijk wel: ineens krijg je een video van een onbekend bedrijf die je meteen iets willen verkopen. Hoezo zou je iets willen kopen van een bedrijf waar je nog nooit iets over hebt gehoord? Houd daarom rekening met in welke fase je potentiële klant zich bevindt. Start met het leveren van waarde en zorg ervoor dat ze je gaan zien als expert. Maak gebruik van de contentstrategie marketingfunnel om duidelijk je boodschap te bepalen.
- SEO-proof
Heb je geïnvesteerd in leuke blogartikelen, maar worden ze niet gevonden door de zoekmachines. Pijnlijk! Schrijf je blogs en doe dan altijd een zoekwoordenonderzoek. Je bereikt hier niet alleen je ideale doelgroep mee, maar het vergroot je online zichtbaarheid op een duurzame manier. Maanden tot zelfs jaren na publicatie kunnen je artikelen hoog scoren in Google. Onderschat nooit de kracht van SEO!
Beoordeel je contentmarketing
Meten is weten. Wanneer is je contentmarketing geslaagd, wanneer heeft het effect gehad? Je kunt verschillende parameters gebruiken om het succes van je je contentmarketing te gaan bepalen. Deze parameter zijn afhankelijk voor je individuele doelen, maar geven je meer inzicht in de verschillende acties:
- Aantal volgers op je sociale media
- Aantal views op je sociale media
- Likes, reacties en shares op je sociale media
- Reviews op je website
- Website bezoekers
- Klikfrequentie vanuit posts/stories
- Percentage die je nieuwsbrief opent
- Conversiepercentage vanuit bv. je sociale media
- ….
Conclusie
Dacht je even snel een contentplan te maken? Dan heb je je misschien wel aardig vergist. Contentmarketing is een marketingstrategie die bestaat uit verschillende fases, waarin je elke keuze goed moet afwegen. Niet alleen welke boodschap je overbrengt, maar ook welke tone of voice en via welk kanaal. Heb je dit duidelijk voor ogen? Dan bepaal je de onder andere de frequentie. Contentmarketing is nooit ‘zomaar wat doen’, maar een duidelijke strategie waarin alles onder de loep wordt genomen. Alleen met een goed overzicht kun je een goed contentplan maken.
In dit artikel hebben we je inzichten gegeven hoe je zelf aan de slag kan gaan met je contentmarketing. Noteer de verschillende fases, bepaal welke kanalen je wilt gebruiken en formuleer een duidelijke en heldere boodschap. Zorg ervoor dat je steeds duidelijk je eigen bedrijf positioneert met je eigen kernwaarden. En vergeet nooit: contentmarketing is een marathon, geen sprint. Wees kritisch en alert op je keuzes, stuur bij waar nodig en evalueer tijdig of je strategie werkt. Zo niet, blijf optimaliseren!